Weblogs

Als je het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur voor het grootste deel uitbesteedt, zoals RWS en ProRail, is het noodzakelijk om je informatiemanagement goed in te richten. En als je die informatie belangrijk vindt, besteedt daar dan voldoende aandacht aan. Want anders kun je je opdrachtnemers niet aansturen. Dan weet je niet wat de status is van je infrastructuur. Opdrachtgevers passen al jaren assetmanagement toe om hun infrastructuur gedurende de levenscyclus van de objecten op orde te houden. Ze gebruiken steeds vaker data volgens de BIM-methodiek.

Het blijft een zoektocht voor mij: nieuwe verborgen datasets op waarde schatten. Zo constateerde ik een tijdje geleden tijdens het doorlichten van onderhoudsplannen voor een klant dat de onderhoudsorders slecht waren geregistreerd. Op zoek naar aanvullende data, kwam ik erachter dat alle onderhoudsvoertuigen voorzien waren van GPS-transponders. Deze ‘track and trace’ apparaten geven exacte informatie over onder meer tijdstip, locatie en duur van elke onderhoudsactie. Zo waren we goed in staat om met terugwerkende kracht een veel beter inzicht te krijgen in het daadwerkelijk uitgevoerde onderhoud. Het gebruik van deze data voor dit soort analyses was echter nooit voorzien. Ik vraag me dan ook af of we vooraf alle toepassingen van onze data wel kunnen bedenken. En als dit niet kan, zouden we dan niet veel breder naar data moeten kijken dan we nu doen wanneer een vraag zich aandient?

Griekenland blog Thymo

Bij een inspirerend samenzijn met spoorpartners spraken wij over onze stappen met BIM en SpoorData, naar steeds een volgende mijlpaal. Ineens deed onze analyse van deze reis me terug denken aan een andere avontuurlijke tocht die ik een tijd geleden maakte. Samen met mijn vriendin trok ik rond op de Cycladen, een prachtige eilandengroep in Griekenland. We pakten het vliegtuig naar Santorini, sjorden onze backpack op onze rug, namen voor de zekerheid een tentje mee en zagen wel waar we terecht kwamen. Op de bonnefooi, een paar weken onderweg. We sprongen op de eerste boot uit de haven en bezochten dan de eilanden waar we aan kwamen. Genieten van het heerlijke Grieks eten en drinken, idyllische strandjes. Het was een beetje spannend en onzeker, maar dat bleek juist fantastisch. Ieder eiland is anders en we ontmoetten bijzondere mensen, met ieder een eigen verhaal en we ontdekten prachtige plekken in deze mooie natuur.

Pagina's

Alle blogs van